Σε μια τυχαία δοκιμή του ξυλοφουρνου μου που μόλις είχα αγοράσει έφτιαξα ένα φαγητό που αγαπήθηκε από τους εκάστοτε καλεσμένους μου.

Το φαγητό βέβαια γίνεται και σε κανονικό οικιακό φούρνο.

Παραθέτω…

Υλικά για 4 άτομα:

1,5+ κιλό χοιρινό κρέας, το κομμάτι που βγαίνουν οι μπριτζόλες αλλά άκοπο κομπλέ με το κόκαλο.

4-6 πατάτες κομμένες στη μέση

2 κρεμμύδια

2-4 ώριμες ντομάτες

Αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη

eversfield_organic_pork_loin_bone_in_joint_meat_boxes

Το κομματι του κρέατος όπως πρέπει να το πάρουμε απο το κρεοπωλείο  

Ιδιαίτερο ρόλο στην έκβαση του φαγητού μας παίζει το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το φαγητό. Μπορείς να το ψήσεις σε κανονικό ταψί σκεπασμένο με λαδόχαρτο και από πάνω αλουμινόχαρτο, σε ιδικό σκεύος φούρνου με καπάκι πχ Pyrex αλλά η καλύτερη επιλογή είναι το Dutch Oven για τους λογούς που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο.

20130707_105230

Ετοιμάζουμε μίγμα μπαχαρικών σε ένα μπολάκι με το αλάτι το πιπέρι και την ρίγανη.

20130707_104911

Απλώνουμε τις πατάτες να καλύψουν το ταψί μας, από πάνω απλώνουμε τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε ροδέλες, και ανάμεσα τους τις ντομάτες κομμένες σε τέταρτα.

20130707_104551

Χύνουμε στο ταψί μας 500-750 ml νερό και μισό ποτηράκι ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε γενναία με το μίγμα μπαχαρικών μας.

Παίρνουμε το κρέας μας και βάζοντας μίγμα μπαχαρικών στην παλάμη μας τρίβουμε σφικτά το κρέας με τρόπο που να κολλήσει όσο περισσότερο μίγμα επάνω. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά σημαντική.

Περιχύνουμε το κρέας μας με λίγο ελαιόλαδο και είμαστε έτυμοι για ψήσιμο.

20130707_105432

Αν ψήσουμε σε οικιακό φούρνο ρυθμίζουμε σταθερή θερμοκρασία του 220 βαθμούς και ψήνουμε για 2,5 ώρες

Αν θέλουμε το φαγητό μας να απογειωθεί και βεβαία διαθέτουμε ξυλοφουρνο, πυρώνουμε μέχρι να ασπρίσουν τα χείλη του φούρνου (περ. 270 βαθμούς) και αφήνουμε το φαγητό μας μέσα για 2,5 ώρες

IMAG0807

Και στις δυο περιπτώσεις είναι καλά στις 2 ώρες να ανοίξουμε το φαγητό για έλεγχο.

Σαλατουλα με γλιστρίδα, ντομάτα, κάπαρη και έχουμε το τέλειο κυριακάτικο φαγητό.

 

Advertisements