Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά όταν σφίξουν για τα καλά οι ζεστές η οικογένεια απολαμβάνει το φαγητό κάτω απ΄τα αστέρια στην βεράντα. Το μενού συνήθως θα περιλαμβάνει κάτι δροσερό ή κάποιο φαγητό στο BBQ που συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα.

Το τελευταίο καιρό ειδικά, που ξεκίνησα να περιλαμβάνω και λαχανικά από τον κήπο μου στις μαγειριές μου, τα δείπνα μας παίρνουν χαρακτήρα γιορτής.

Μεγάλο θέμα αν η σαλάτα μας περιλαμβάνει μαρούλι από τον κήπο, οικογενειακή συγκέντρωση το μάζεμα τον ντοματών από το μποστάνι.

Ένα ακόμα δεδομένο που βοηθά την όλη κατάσταση είναι και αυτό το μπλογκ που ανήγαγε το κάθε μαγείρεμα σε δημόσιο γεγονός.

Ένας από τους μεζέδες που αρέσει σε μένα και τρελαίνει τα παιδιά είναι το σπιτικό μπιφτέκι (ή κεμπάπ) συνοδευόμενο από ντοματάκια ψητά στη σχάρα πάνω σε Ελληνική πίτα.

IMAG0247 (2)

Υπόσχομαι σύντομα να βγάλω μια φωτογραφία της προκοπής να την αντικαταστήσω.

Τα παιδιά βέβαια ούτε λόγος για να φάνε ψητές ντομάτες. Ακόμα και το μικρό που εύκολα το ξεγελάμε στο να δοκιμάζει φαγητά, προχθές μας είπε μια νέα λέξη… το ΓΙΑΚ

Τα υλικά αντιστοιχούν περίπου για τέσσερα άτομα. Υπολογίζω περίπου 400 γραμμάρια στο άτομο.

  • 1.2kg κιμάς ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος, διπλοπερασμένος από τη μηχανή
  • 3 αυγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή περασμένο από το multi
  • 1 χούφτα φρυγανιά
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα ή περασμένα από το multi
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι γάλα (αν είναι πλήρες βοήθα στη γεύση)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αν σας αρέσει και το άρωμα μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κόκκινο κρασί ξηρό ή στερκό όπως λέγεται στη Κύπρο

Η προετοιμασία δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Αναμειγνύουμε τα υλικά με πολλή σπουδή ούτως ώστε τα υλικά να δέσουν ομοιόμορφα και τα αφήνουμε να σταθούν για κανένα μισάωρο.

20130719_181741

Πλάθουμε μακρόστενα μπιφτεκάκια και αν θέλουμε τα περνάμε σε ξυλάκι.

20130719_204701

Για το ψήσιμο ισχύει ο κανόνας που ισχύει για όλα τα ψητά κρέατα. Πρώτα δυο λεπτά την κάθε πλευρά για να σφραγίσει και να κρατήσει μέσα τα υγρά του και μετά ψήσιμο μέχρι να ροδίσει.

Τις ντοματούλες παλιά τις περνούσα σε ξυλάκια αλλά τελευταία απέκτησα ένα πολύ χρήσιμο σκεύος που είναι σαν τρυπητό τηγάνι που βοηθά πολύ. Ψεκάζω* τις ντοματούλες με αρωματικό ελαιόλαδο και τις βάζω στο BBQ. Τις ανακατεύω απλά κουνώντας το τηγάνι και στο τέλος αλατίζω και τρίβω μαύρο πιπέρι από πάνω.

20130719_204814

Το έγραψα πριν και θα το γράφω και στο μέλλον.

Ένα από τα μικρά/μεγάλα μυστικά της μαγειρικής είναι ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΝΑ ΤΡΙΒΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΟ.

Η προετοιμασία του πιάτου μας γίνεται με κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες με μια γερή δόση πάπρικας.

20130719_205943

Στο πιάτο θα βάλουμε πρώτα την πίτα, από πάνω το κρεμμύδι, στην άκρη της ντοματούλες και από πάνω το μπιφτέκι.

Η ντοματούλα ποτίζει τη πίτα και το πιάτο απογειώνεται.

Καλή όρεξη

*περισσότερες πληροφορίες για το ψεκαστήρα λαδιού